Beletrie > Memoáry, osobnosti a osudy

 
 

Můj život ve Francii

Alex Prud’homme, Julia Childová / JOTA
Jazyk: český
Počet stran 400 stran
Formát: Lze měnit formátování a velikost textuinfo
Běžná 378 Kč ušetříte 48%
ebux cena 198 Kč
 
 
 
Dostupná pro:
Wooky
Kindle
PocketBook
ePub
oblíbená e-kniha

Více o knize

Julia Childová je sice ikonická kuchařská legenda, jež představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará.

Když se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem Paulem, který pracoval v diplomacii, do Francie, nemluvila francouzsky a  o  zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si doslova zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo i do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy.

Přestože se Juliino studium v Cordon Bleu neobešlo bez potíží, díly nevšednímu zápalu a pracovitosti nabyla tolik vědomostí, že mohla začít vést vlastní kurzy vaření. Brzy se spojila se stejně nadšenými gourmettes, Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, a společnými silami se pustily do psaní přelomové kuchařky Umění francouzské kuchyně.

 

Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které Julia během svého života poznala. Vyznává se v nich ze své lásky k Francii, Paříži, Francouzům a francouzskému životnímu stylu a také z velké lásky k Paulu Childovi, s nímž prožila téměř padesát let harmonického manželského života.

 


„Tato kniha pojednává o věcech, které jsem ve svém životě milovala nejvíce: o mém muži Paulu Childovi, la belle France a nekonečné radosti z vaření a jídla.“

 

***

Julia Childová pocházela ze zámožné konzervativní rodiny, vystudovala univerzitu Smith College a během 2. světové války pracovala v americké zpravodajské službě OSS. Působila např. v Číně či na Cejlonu, kde se seznámila se svým manželem Paulem Childem. Ten po válce působil v diplomatických službách a v roce 1948 byl přidělen do Paříže. Julii Francie — a zejména francouzská gastronomie — nadchla, takže se rozhodla absolvovat kurzy vaření v proslulé škole Cordon Bleu. Pak spolu s přítelkyněmi vedla kurzy vaření pod názvem L'École des Trois Gourmandes a společně napsaly proslulou kuchařku Umění francouzské kuchyně (Nakladatelství JOTA, 2014), k níž přibyl ještě druhý díl Umění francouzské kuchyně 2 (Nakladatelství JOTA, 2015), která měla přiblížit francouzskou kuchyni americkým domácnostem. Kniha inspirovala tvůrce filmu Julie & Julia (2009), v němž hlavní roli ztvárnila Meryl Streepová.

Mezitím se Childovi z pracovních důvodů stěhovali postupně do Marseille, Bonnu a Osla, často pobývali v Provenci, kde si později pořídili domek. Po návratu do Spojených států dostala Julia možnost mít v bostonské televizi svůj pořad The French Chef, který se vysílal deset let. Objevovala se i v jiných televizních vysíláních.

Byla první ženou, která byla uvedena do Síně slávy kulinářského institutu. Obdržela velké množství ocenění a vyznamenání, mj. např. francouzský Řád čestné legie, americkou Prezidentskou medaili svobody a čestné doktoráty mnoha univerzit.

Alex Prud’homme pochází z New Yorku a vystudoval historii a oceánografii. Dva roky strávil na cestách po celém světě, kde také začal psát. Spolupracuje s nejrůznějšími médii, jako jsou New York magazine, Time, People, The New York Times, The New Yorker, Vanity Fair a další. Je autorem pěti knih, s Julií Childovou spolupracoval na její biografii Můj život ve Francii (Nakladatelství JOTA, 2016), která se v USA stala hned po vydání bestsellerem.

 

***

 

„Živé a nakažlivé… elegantní, ale neokázalé vyprávění Julie Childové okamžitě vtáhne čtenáře do jejích příběhů.“
Chicago Sun

„Mimořádný čtenářský zážitek!“
The New York Times

 

„Tolik radosti!“
The Washington Post

 

„Inspirativní.“
Entertainment Weekly